Nos, ez az a tszta amit otthon nem lehetsges ellltani, nyersanyagai viszonylag drgk emellett specilis gpekkel szoktk gyrtani. Azrt nem rt kzelebbrl ismerni ket.
Alapanyagai: cukor, olajos magvak
Jrulkos anyagai: vz, desmorzsa, tojsfehrje, ftt burgonya, zsiradk, vanlis cukor, kemnytszrp, rum
Jellemz r, hogy lisztet nem tartalmaz, olajos magknt mandult, dit, mogyort, kkuszreszelket s barackmagot tartalmazhat. A cukrot szirupnak felfzve vagy porcukorknt vagy fondn formjban hasznljuk fel. Ha a kt alapanyaghoz vizet, tojsfehrjt vagy zsiradkot adunk, akkor a hengerelt tsztt hrom csoportra oszthatjuk. A tsztt vja a kiszradstl a kemnytszrp de egyben lgytja is. A tszta llaga kplkeny. A tszta lgysgtl s kemnysgtl fggen lehet kzzel formzni, lehet kenni, nyomzskbl formzni, esetleg nyjtani. Tojsfehrjt tartalmaz tsztk nem laza szerkezetek.
Tbb szempont alapjn csoportosthatjuk:
1-Felhasznlsuk illetve jrulkos anyaguk szerint
2-Ksztskhz hasznlt olajos magvak alapjn
3-A cukor s az olajos magvak arnya szerint
4-Ksztsi mdja szerint
Felhasznlsuk illetve jrulkos anyaguk szerint
-tkezsi marcipn ( mandula+cukor ): Azoka hengerelt tsztk, amelyhez alapanyagknt cukrot, mandult hasznlunk, jrulkos anyagknt esetleg vizet tartalmazhat.
-Stmarcipn ( mandula+cukor+tojsfehrje ): Az alapanyagokhoz folyadkknt tojsfehrjt adunk, gy csak sts utn fogyaszthatk.
-Nugtok ( mandula+cukor+zsiradk ): Jrulkos anyagknt nem folyadkot, hanem zsiradkot tartalmaz.
Ksztskhz hasznlt olajos magvak alapjn
di-dimarcipn
mandula-marcipn
mogyor-mogyormarcipn
kkuszreszelk-kkuszmarcipn
barackmag-percipn
Mint stmarcipnt, mint nugtot a fent emltett olajos magvakbl el lehet kszteni.
A cukor s az olajos magvak arnya szerint
A marcipnt, nugtot, stmarcipnt elkszthetjk:
-egyszeresen 1:1
-ktszeresen 2:1
-hromszorosan 3:1
Ksztsi mdja szerint
Lehet hideg s meleg ton. A hideg ton kszlt marcipnra jellemz, hogy gyors fogyasztsra kszlnek, a meleg ton kszlt marcipnok hosszabb ideig elllnak, tartsabbak, ezrt tarts marcipnnak is nevezzk.
tkezsi marcipn ksztse:
Elkszt mveletek fleg az olajos magvakra terjednek ki-a hjrsz tnkre teszi a hengerfejeket. Burgonya fzse s hmozsa ( nem szrad ki, de a mandula 50%-nl ne legyen tbb )
Kszts hideg ton
A megrlt olajos magvakat porcukorral sszekeverjk, vzzel megpermetezzk, majd szkl hengergp prokon teresztjk megfelel finomsgra. Ezt a mveletet kb hromszor vgezzk. Ha a mandult frissen hntoltuk akkor nem kell vzzel bepermetezni. A cukor felt fondnnal helyettesthetjk.
Kszts meleg ton
A cukrot fondn erssgre besrtjk, a cukorszrpt forrn sszekeverjk az olajos magvakkal, majd mrvnyasztalra bortjuk, s hagyjuk megdermedni. Ezutn hengergpen tengedjk. Nagyon fontos, ha a tsztt melegen hengereljk, akkor a mandulban tallhat zsiradk kln vlik. A tsztnk akkor is kizsrosodhat, ha tlsgosan szorosra lltjuk a hengerprokat.
Formzhatjuk kzzel, mintzval, kinyjthatjuk liszten vagy porcukron.
Stmarcipn ksztse:
A durvra trt olajos magvakat porcukorral elkeverjk majd hozzadjuk a tojsfehrje 1/3 rszt. Ezutn ktszer hromszor hengergpen tengedjk, majd habstbe tve annyi tojsfehrjt adunk hozz hogy formzhat llomny legyen. Nyomzskbl formzzuk zsrozott, lisztezett stlemezre. 180-160 fokos enyhn gzs stben kt temben stjk.
Stmarcipnok fajti:
-stmarcipn: egyszeres cukorral kszlt, hntolt, fehr mandulbl.
-makrontszta: ktszeres cukorral kszlt tszta, ksztshez felhasznlhatunk mandult, mogyort, barackmagot, kkuszreszelket, dit. A makrontsztt resztelhetjk is, gy alaktartbb is lesz, nem terl. ( folyamatos kevergets mellett 60-70C-ig )
-francia makrontszta: hromszoros cukorral kszlt stmarcipn
Nugtok ksztse:
( htkznapi neve: Nutella )
Ksztse hideg ton:
A prklt, durvra trt olajos magvakat porcukorral elkeverjk, majd olvasztott zsiradkot adunk hozz, s hengergpen finomra hengereljk. Hengerls utn a megmaradt zsiradkkal eldolgozzuk.
Ksztse meleg ton:
Grillzst ksztnk prklt olajos magvak hozzadsval, majd mrvnyasztalon htjk, sszetrjk, majd hengergpen tengedjk. A zsiradkot fokozatosan adjuk hozz, gy egynem tsztt kapunk. Mogyorbl s mandulbl kszlt nugtot pralinnak is nevezzk.
|