Jobban megfelelnek a korszerű táplálkozás követelményeinek. Szerkezetük a leglazább, könnyen emészthetők, teljes értékű fehérjékben gazdagok, kevesebb energiát tartalmaznak. A felvert tészták nyersanyagai között a tojás aránya és jelentősége megnövekedett, a liszt mennyisége csökkent. Legtöbbször a járulékos anyag fajtája és mennyisége dönti el, hogy milyen felvert tésztát készítünk.
A nehéz felvertek annyiban különböznek a könnyű felvertektől, hogy készítéskor valamilyen plusz zsiradékot adunk a tésztához. ( olvasztott vaj, olaj )
Hideg úton készült felvert készítése
A tojássárgájától elválasztott tojásfehérjét tiszta edényben kezdjük habbá verni. Az előírt cukor kétharmadát a félig felvert fehérjehabba adagoljuk, azzal tovább habosítjuk, míg erős, kemény habot nem kapunk. Közben a tojássárgáját is habbá verjük a maradék cukorral. A tojássárgája habjához hozzáadjuk a tojásfehérje felvert habját, majd fakanállal belekeverjük a lisztet miközben az edényt lassan forgatjuk. A felvert tésztába óvatosan szórjuk bele a lisztet hogy keveréskor a hab össze ne törjön. A járulékos anyagokat a lisztben elkeverve adjuk a tésztához, kivéve a vizet amit a tojássárgájával verünk fel. A megolvasztott zsiradékot testhőmérsékletűre lehűtve csurgatjuk a liszt belekeverése után.
Piskóta felvert anyaghányada
1 db tojás
2 dkg cukor
2-2,5 dkg liszt
Dobos felvert
A piskóta felverttől annyiban tér el, hogy a tésztát zsírozott, lisztezett sütőlemezen sütjük, tésztához kevés olvasztott vaj adható.
Piskóta felvert jilk pasztával:
A tojást, cukrot, folyadékot, jilk pasztát kemény habbá verjük, majd fakanál segítségével beleforgatjuk a lisztet és a benne elkevert járulékos anyagot.
Indiáner felvert
1 db tojás
1 dkg cukor
2 dkg liszt
fél dkg víz
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgájához hozzáadjuk a vizet, és annyi lisztet hogy palacsinta sűrűségű legyen. Közben a fehérjét habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, addig verjük amíg elolvad ( nem szabad túlverni! ). A fehérjéhez hozzáadjuk a sárgájás pépet, rászitáljuk a megmaradt lisztet és fakanál segítségével egyneműsítjük. Simacsöves nyomózsákból papírral fedett sütőlemezre félgömb, csepp, ovális vagy macskanyelv alakokat fecskendezünk. 160 C-os sütőben sütjük. ( Nem szabad rányitni! )
Csokoládés felvert tészta
A liszt 5-10%-át kakaóporral helyettesítjük. Készítése megegyezik a piskóta felverttével.
Meleg úton készült felvert készítése
Az egész tojásokat az összes cukorral simára keverjük, vízgőz felett állandó kevergetés mellett kis lángon 50C hőmérsékletűre melegítjük. Ezután kihűlésig habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet és egyéb járulékos anyagot.
Dió-mogyoró-mandula-grillázs felvert
A piskóta felvert tésztához durvára tört, pörkölt olajos magvakat adunk, de készítéséhez felhasznált olajos magvak aránya liszt/kg-ként 10 dkg-nál nem lehet több. Nagy mértékben megnöveli a termék élvezeti értékét, eltarthatóságát.
Bohém felvert
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A diót ledaráljuk, csokoládét lereszeljük, majd a kakaóporral és a liszttel egyneműsítjük. A tojásfehérje habhoz adjuk a lisztben elkevert anyagokat, fakanállal egyneműsítjük.
10 db tojásfehérje
18 dkg cukor
8 dkg liszt
8 dkg dió
2 dkg kakaópor
4 dkg csokoládé
Deák felvert
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A lisztben elkeverjük a darált olajos magvakat, belekeverjük a tojásfehérjehabba, majd kevés olvasztott vajat keverünk a tésztába.
1 db tojásfehérje
2 dkg cukor
1,5 dkg liszt
1,5 dkg olajos mag
Koki felvert
Átmenetet képez a felvert és a hengerelt tészta között. A sütőmarcipánt nyers tojásfehérjével puhítjuk, majd cukorral kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk. Kevés lisztet adunk hozzá, egyneműsítjük majd nyomózsákból megnedvesített sütőpapírra, vagy vékonyan zsírozott, erősen lisztezett sütőlemezre formázhatjuk.
Babapiskóta
A tojást kettéválasztjuk. A tojássárgáját a cukor felével felverjük. Közben a tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, egyneműsítjük. Hozzáadjuk a lisztet. Sima csöves nyomózsákból papírral fedett sütőlemezre macskanyelv alakokat formázunk. Porcukorral megszórjuk, megvárjuk amíg a cukor megolvad, majd 160 fokos gőzmentes sütőben sütjük.
Hideg úton készült nehéz felvertek készítése
Felvert vajas lap
A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, közben a tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük, majd a két tojáshabot egyneműsítjük. A lisztet óvatosan beleforgatjuk. Papírral fedett sütőlemezen lapnak kenve sütjük.
Csokoládés-diós-grillázs-mogyorós-kávé-gesztenye felvert
Készítésük megegyezik a könnyű felvertekével, annyiban tér el, hogy a liszt bekeverése után kevés olvasztott vajat adunk a tésztához.
Meleg úton készült könnyű felvertek készítése
Sand felvert:
A tojásokat a cukorral vízgőz felett állandó kevergetés mellett 50C-ra felmelegítjük, majd levéve a vízgőzről habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a lisztet, végül az olvasztott vajat.
1 db tojás
2 dkg cukor
2,5 dkg liszt
fél dkg vaj
Pomponet felvert
Összetétele megegyezik a piskóta felverttével, csak meleg úton készítjük el. Simacsöves nyomózsákból papírral fedett sütőlemezre formázzuk. Tetejét porcukrozzuk és 150 fokon sütjük.
Hab tészta
1 db tojásfehérjéhez 7-10 dkg cukrot számítunk. Lapnak is kikenhetjük, de általában nyomózsákból formázzuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.
|