Jobban megfelelnek a korszer tpllkozs kvetelmnyeinek. Szerkezetk a leglazbb, knnyen emszthetk, teljes rtk fehrjkben gazdagok, kevesebb energit tartalmaznak. A felvert tsztk nyersanyagai kztt a tojs arnya s jelentsge megnvekedett, a liszt mennyisge cskkent. Legtbbszr a jrulkos anyag fajtja s mennyisge dnti el, hogy milyen felvert tsztt ksztnk.
A nehz felvertek annyiban klnbznek a knny felvertektl, hogy ksztskor valamilyen plusz zsiradkot adunk a tszthoz. ( olvasztott vaj, olaj )
Hideg ton kszlt felvert ksztse
A tojssrgjtl elvlasztott tojsfehrjt tiszta ednyben kezdjk habb verni. Az elrt cukor ktharmadt a flig felvert fehrjehabba adagoljuk, azzal tovbb habostjuk, mg ers, kemny habot nem kapunk. Kzben a tojssrgjt is habb verjk a maradk cukorral. A tojssrgja habjhoz hozzadjuk a tojsfehrje felvert habjt, majd fakanllal belekeverjk a lisztet mikzben az ednyt lassan forgatjuk. A felvert tsztba vatosan szrjuk bele a lisztet hogy keverskor a hab ssze ne trjn. A jrulkos anyagokat a lisztben elkeverve adjuk a tszthoz, kivve a vizet amit a tojssrgjval vernk fel. A megolvasztott zsiradkot testhmrskletre lehtve csurgatjuk a liszt belekeverse utn.
Piskta felvert anyaghnyada
1 db tojs
2 dkg cukor
2-2,5 dkg liszt
Dobos felvert
A piskta felverttl annyiban tr el, hogy a tsztt zsrozott, lisztezett stlemezen stjk, tszthoz kevs olvasztott vaj adhat.
Piskta felvert jilk pasztval:
A tojst, cukrot, folyadkot, jilk pasztt kemny habb verjk, majd fakanl segtsgvel beleforgatjuk a lisztet s a benne elkevert jrulkos anyagot.
Indiner felvert
1 db tojs
1 dkg cukor
2 dkg liszt
fl dkg vz
A tojsokat kettvlasztjuk. A tojssrgjhoz hozzadjuk a vizet, s annyi lisztet hogy palacsinta srsg legyen. Kzben a fehrjt habb verjk, majd hozzadjuk a cukrot, addig verjk amg elolvad ( nem szabad tlverni! ). A fehrjhez hozzadjuk a srgjs ppet, rszitljuk a megmaradt lisztet s fakanl segtsgvel egynemstjk. Simacsves nyomzskbl paprral fedett stlemezre flgmb, csepp, ovlis vagy macskanyelv alakokat fecskendeznk. 160 C-os stben stjk. ( Nem szabad rnyitni! )
Csokolds felvert tszta
A liszt 5-10%-t kakaporral helyettestjk. Ksztse megegyezik a piskta felverttvel.
Meleg ton kszlt felvert ksztse
Az egsz tojsokat az sszes cukorral simra keverjk, vzgz felett lland kevergets mellett kis lngon 50C hmrskletre melegtjk. Ezutn kihlsig habb verjk, majd vatosan beleforgatjuk a lisztet s egyb jrulkos anyagot.
Di-mogyor-mandula-grillzs felvert
A piskta felvert tszthoz durvra trt, prklt olajos magvakat adunk, de ksztshez felhasznlt olajos magvak arnya liszt/kg-knt 10 dkg-nl nem lehet tbb. Nagy mrtkben megnveli a termk lvezeti rtkt, eltarthatsgt.
Bohm felvert
A tojsfehrjt a cukorral kemny habb verjk. A dit ledarljuk, csokoldt lereszeljk, majd a kakaporral s a liszttel egynemstjk. A tojsfehrje habhoz adjuk a lisztben elkevert anyagokat, fakanllal egynemstjk.
10 db tojsfehrje
18 dkg cukor
8 dkg liszt
8 dkg di
2 dkg kakapor
4 dkg csokold
Dek felvert
A tojsfehrjt a cukorral kemny habb verjk. A lisztben elkeverjk a darlt olajos magvakat, belekeverjk a tojsfehrjehabba, majd kevs olvasztott vajat kevernk a tsztba.
1 db tojsfehrje
2 dkg cukor
1,5 dkg liszt
1,5 dkg olajos mag
Koki felvert
tmenetet kpez a felvert s a hengerelt tszta kztt. A stmarcipnt nyers tojsfehrjvel puhtjuk, majd cukorral kemny habb vert tojsfehrjvel laztjuk. Kevs lisztet adunk hozz, egynemstjk majd nyomzskbl megnedvestett stpaprra, vagy vkonyan zsrozott, ersen lisztezett stlemezre formzhatjuk.
Babapiskta
A tojst kettvlasztjuk. A tojssrgjt a cukor felvel felverjk. Kzben a tojsfehrjt a cukor msik felvel kemny habb verjk, egynemstjk. Hozzadjuk a lisztet. Sima csves nyomzskbl paprral fedett stlemezre macskanyelv alakokat formzunk. Porcukorral megszrjuk, megvrjuk amg a cukor megolvad, majd 160 fokos gzmentes stben stjk.
Hideg ton kszlt nehz felvertek ksztse
Felvert vajas lap
A vajat a porcukorral habosra keverjk, hozzadjuk a tojsok srgjt, kzben a tojsfehrjt a kristlycukorral kemny habb verjk, majd a kt tojshabot egynemstjk. A lisztet vatosan beleforgatjuk. Paprral fedett stlemezen lapnak kenve stjk.
Csokolds-dis-grillzs-mogyors-kv-gesztenye felvert
Ksztsk megegyezik a knny felvertekvel, annyiban tr el, hogy a liszt bekeverse utn kevs olvasztott vajat adunk a tszthoz.
Meleg ton kszlt knny felvertek ksztse
Sand felvert:
A tojsokat a cukorral vzgz felett lland kevergets mellett 50C-ra felmelegtjk, majd levve a vzgzrl habb verjk, majd vatosan belekeverjk a lisztet, vgl az olvasztott vajat.
1 db tojs
2 dkg cukor
2,5 dkg liszt
fl dkg vaj
Pomponet felvert
sszettele megegyezik a piskta felverttvel, csak meleg ton ksztjk el. Simacsves nyomzskbl paprral fedett stlemezre formzzuk. Tetejt porcukrozzuk s 150 fokon stjk.
Hab tszta
1 db tojsfehrjhez 7-10 dkg cukrot szmtunk. Lapnak is kikenhetjk, de ltalban nyomzskbl formzzuk. A tojsfehrjt a cukorral kemny habb verjk.
|