Vajas tészta anyaghányada
1 kg liszt
1 kg vaj ( esetleg margarin )
fél liter hideg víz
2 dkg só
2 dkg 10%-os ecet
A tésztát könnyebbé, szebbé tehetjük ha készítéséhez réteslisztet, aludttejet, tojást használunk fel. A tésztát többféleképpen is elkészíthetjük, de csak anyaghányadban van változás, mert készítésének menete megegyezik az eredeti vajas tészta receptjével:
40 dkg sima liszt
20 dkg rétesliszt
fél dkg porcukor
fél dkg só ( ha sós termék készül 1-1,5 dkg )
1 db tojás
1 dl olaj
2,5 dl víz
45 dkg margarin
A vaj 80%-át a liszt 20%-ával összegyúrjuk, és felhasználásig hűtőszekrényben pihentetjük.
A fennmaradt lisztből, vajból a só, ecet és hideg víz hozzáadásával meggyúrjuk az előtésztát. A csomómentesre gyúrt, megfelelő lágyságú tésztát ha a munkaasztaltól elválik, lisztezett munkaasztalon kigömbölyítjük, felületét bevagdossuk és 20-25 percig pihentetjük. Az előtésztának 4 fület nyújtunk, közepét vastagabbra hajtjuk, erre ráhelyezzük a vajas részt, majd átlósan ráhajtjuk a füleket. A vajat a tészta sarkaiba kiütögetjük. Kinyújtjuk a tésztát, majd majd 2-3 cm vastagságúra kinyújtjuk. Felületéről lesöpörjük a lisztet majd gondolatban 3 részre osztjuk. Majd behajtjuk a középső tésztarészre az egyik oldalt, majd lisztet lesöpörjük róla s ráhajtjuk a másik oldalát is ( egyszeri vagy szimpla hajtás ). Majd a tésztát elfordítjuk 90 fokkal. Kinyújtjuk a tésztát, gondolatban 4 részre osztjuk, felületéről lesöpörjük a lisztet, majd a két szélét a középső tésztarészre behajtjuk, lisztet ismét lesöpörjük róla majd összecsukjuk mint egy könyvet ( kettős vagy dupla hajtásnak nevezzük ). Hűtőben, nedves konyharuhával letakarva pihentetjük, fél órán át. Kinyújtjuk a tésztát, behajtjuk szimplán, ismét kinyújtjuk és behajtjuk duplán. Ismét letakarva pihentetjük legalább egy órán át, majd felhasználjuk.
A vajas tésztákat a felhasznált zsiradék szerint csoportosítjuk.
A vajjal készített tésztát vajas tésztának, a hájjal készített tésztát hájas tésztának nevezzük. A hájas tészta anyaghányada annyiban tér el a vajas tésztáétól hogy liszt/kg-ként 80 dkg hájat számítunk fel.
Ebbe a csoportba tartozik az un. kindli tészta, amelyre jellemző, hogy liszt/kg-ként 80 dkg vajat tartalmaz, így a tészta korszerűnek mondható, mert kevesebb benne a vaj, alacsony kcal értékű, valamint tejet, tojást tartalmaz, ami értékesebbé teszi.
|