Vajas tszta anyaghnyada
1 kg liszt
1 kg vaj ( esetleg margarin )
fl liter hideg vz
2 dkg s
2 dkg 10%-os ecet
A tsztt knnyebb, szebb tehetjk ha ksztshez rteslisztet, aludttejet, tojst hasznlunk fel. A tsztt tbbflekppen is elkszthetjk, de csak anyaghnyadban van vltozs, mert ksztsnek menete megegyezik az eredeti vajas tszta receptjvel:
40 dkg sima liszt
20 dkg rtesliszt
fl dkg porcukor
fl dkg s ( ha ss termk kszl 1-1,5 dkg )
1 db tojs
1 dl olaj
2,5 dl vz
45 dkg margarin
A vaj 80%-t a liszt 20%-val sszegyrjuk, s felhasznlsig htszekrnyben pihentetjk.
A fennmaradt lisztbl, vajbl a s, ecet s hideg vz hozzadsval meggyrjuk az eltsztt. A csommentesre gyrt, megfelel lgysg tsztt ha a munkaasztaltl elvlik, lisztezett munkaasztalon kigmblytjk, fellett bevagdossuk s 20-25 percig pihentetjk. Az eltsztnak 4 flet nyjtunk, kzept vastagabbra hajtjuk, erre rhelyezzk a vajas rszt, majd tlsan rhajtjuk a fleket. A vajat a tszta sarkaiba kitgetjk. Kinyjtjuk a tsztt, majd majd 2-3 cm vastagsgra kinyjtjuk. Felletrl lesprjk a lisztet majd gondolatban 3 rszre osztjuk. Majd behajtjuk a kzps tsztarszre az egyik oldalt, majd lisztet lesprjk rla s rhajtjuk a msik oldalt is ( egyszeri vagy szimpla hajts ). Majd a tsztt elfordtjuk 90 fokkal. Kinyjtjuk a tsztt, gondolatban 4 rszre osztjuk, felletrl lesprjk a lisztet, majd a kt szlt a kzps tsztarszre behajtjuk, lisztet ismt lesprjk rla majd sszecsukjuk mint egy knyvet ( ketts vagy dupla hajtsnak nevezzk ). Htben, nedves konyharuhval letakarva pihentetjk, fl rn t. Kinyjtjuk a tsztt, behajtjuk szimpln, ismt kinyjtjuk s behajtjuk dupln. Ismt letakarva pihentetjk legalbb egy rn t, majd felhasznljuk.
A vajas tsztkat a felhasznlt zsiradk szerint csoportostjuk.
A vajjal ksztett tsztt vajas tsztnak, a hjjal ksztett tsztt hjas tsztnak nevezzk. A hjas tszta anyaghnyada annyiban tr el a vajas tszttl hogy liszt/kg-knt 80 dkg hjat szmtunk fel.
Ebbe a csoportba tartozik az un. kindli tszta, amelyre jellemz, hogy liszt/kg-knt 80 dkg vajat tartalmaz, gy a tszta korszernek mondhat, mert kevesebb benne a vaj, alacsony kcal rtk, valamint tejet, tojst tartalmaz, ami rtkesebb teszi.
|