Gyrt omls tszta ksztse
A lisztben elmorzsoljuk a zsiradkot, hozzadjuk a porcukrot, majd sszegyrjuk a tojssrgjval, vanlis cukorral, egyb jrulkos anyagokkal. ( jrulkos anyagknt kevs stport adhatunk hozz )Hvs helyen pihentetjk egy rt.
Gyrt omls tsztk fajti
Srga linzer
Alap anyaghnyad>
3 kg liszt
2 kg zsiradk
1 kg porcukor
6 db tojssrgja
vanlis cukor, reszelt citromhj
( ez csak egy alap, termszetesen ennl kevesebbet vagy tbbet is lehet kszteni, attl fgg mit ksztnk a tsztbl. )
Barna linzer
Ksztse annyiban tr el a srga linzi tszttl, hogy liszt/kg-knt 20 dkg darlt olajos magvat tartalmaz. A tsztt fszerezhetjk rlt fahjjal. Az olcsbb vltozatot kevesebb olajos maggal ksztjk, s helyettesthetjk kakaporral vagy desmorzsval.
Angol linzer
Ugyangy kszl mint a srga linzer, csak liszt/kg-knt 10 db szikkasztott tojssrgjt tartalmaz-stbe helyezzk, alacsony hfokon prologtatjuk belle a folyadkot, majd szitn ttrjk.
Fehr linzer
A tsztt tojssrgja nlkl gyrjuk be, fehr szn, tojsfehrjt tartalmaz. Sts utn vajsznv vlik. Ksztse hasonl a srga linzerhez, de lazt anyagot kell hozzadni ( stpor )
Kakas linzer
A srga linzerhez liszt/kg-knt 5 dkg kakaport adunk.
Ss linzer
1 kg liszt
60 dkg vaj
3 dl tejszn
6 db tojssrgja
4 dkg s
Jrulkos anyagknt tejsznt, tbb tojssrgjt s tbb zsiradkot tartalmaz. A vajat elmorzsoljuk a lisztben, a tejsznben feloldjuk a st s tojssrgjt, majd egynem tsztt gyrunk. A tsztt zesthetjk mg reszelt sajttal, borssal, rlt kmnymaggal. sszegyrs utn htszekrnyben pihentetjk. jra tgyrjuk s felhasznljuk.
Kevert omls tszta ksztse
A tsztt habstben ksztjk, a vajat a porcukorral habosra keverjk, hozzadjuk egyenknt a tojsok srgjt, egsz tojst, vagy tojsok fehrjt, majd a lisztet fakanl fegtsgvel beleforgatjuk. Az zest, lazt, jrulkos anyagokat a liszttel elkeverve adjuk a tszthoz. A tsztt tbb mdon alakthatjuk s sthetjk:
-nyomzskbl formzva: lehet sima illetve csillagcsvel formzni, paprral fedett vagy zsrozott, lisztezett stlemezre, flgmb, ovlis, rd, macskanyelv formkat alakthatunk.
-lapnak kikenve: paprral fedett stlemezre, 1 cm vastagsgban kenkssel kikenjk.
-formban stve: zsrozott, lisztezett, vagy paprral blelt formban stjk ki. pl: kenyrforma, zgerincforma, kosrka forma.
Alaktsa szerint a kevert omls tsztt hrom csoportra osztjuk:
-nr tszta
-kevert linzi lap
-gymlcskenyr
|