Gyúrt omlós tészta készítése
A lisztben elmorzsoljuk a zsiradékot, hozzáadjuk a porcukrot, majd összegyúrjuk a tojássárgájával, vaníliás cukorral, egyéb járulékos anyagokkal. ( járulékos anyagként kevés sütőport adhatunk hozzá )Hűvös helyen pihentetjük egy órát.
Gyúrt omlós tészták fajtái
Sárga linzer
Alap anyaghányad>
3 kg liszt
2 kg zsiradék
1 kg porcukor
6 db tojássárgája
vaníliás cukor, reszelt citromhéj
( ez csak egy alap, természetesen ennél kevesebbet vagy többet is lehet készíteni, attól függ mit készítünk a tésztából. )
Barna linzer
Készítése annyiban tér el a sárga linzi tésztától, hogy liszt/kg-ként 20 dkg darált olajos magvat tartalmaz. A tésztát fűszerezhetjük őrölt fahéjjal. Az olcsóbb változatot kevesebb olajos maggal készítjük, és helyettesíthetjük kakaóporral vagy édesmorzsával.
Angol linzer
Ugyanúgy készül mint a sárga linzer, csak liszt/kg-ként 10 db szikkasztott tojássárgáját tartalmaz-sütőbe helyezzük, alacsony hőfokon párologtatjuk belőle a folyadékot, majd szitán áttörjük.
Fehér linzer
A tésztát tojássárgája nélkül gyúrjuk be, fehér színű, tojásfehérjét tartalmaz. Sütés után vajszínűvé válik. Készítése hasonló a sárga linzeréhez, de lazító anyagot kell hozzáadni ( sütőpor )
Kakaós linzer
A sárga linzerhez liszt/kg-ként 5 dkg kakaóport adunk.
Sós linzer
1 kg liszt
60 dkg vaj
3 dl tejszín
6 db tojássárgája
4 dkg só
Járulékos anyagként tejszínt, több tojássárgáját és több zsiradékot tartalmaz. A vajat elmorzsoljuk a lisztben, a tejszínben feloldjuk a sót és tojássárgáját, majd egynemű tésztát gyúrunk. A tésztát ízesíthetjük még reszelt sajttal, borssal, őrölt köménymaggal. Összegyúrás után hűtőszekrényben pihentetjük. Újra átgyúrjuk és felhasználjuk.
Kevert omlós tészta készítése
A tésztát habüstben készítjük, a vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, egész tojást, vagy tojások fehérjét, majd a lisztet fakanál fegítségével beleforgatjuk. Az ízesítő, lazító, járulékos anyagokat a liszttel elkeverve adjuk a tésztához. A tésztát több módon alakíthatjuk és süthetjük:
-nyomózsákból formázva: lehet sima illetve csillagcsővel formázni, papírral fedett vagy zsírozott, lisztezett sütőlemezre, félgömb, ovális, rúd, macskanyelv formákat alakíthatunk.
-lapnak kikenve: papírral fedett sütőlemezre, 1 cm vastagságban kenőkéssel kikenjük.
-formában sütve: zsírozott, lisztezett, vagy papírral bélelt formában sütjük ki. pl: kenyérforma, őzgerincforma, kosárka forma.
Alakítása szerint a kevert omlós tésztát három csoportra osztjuk:
-néró tészta
-kevert linzi lap
-gyümölcskenyér
|