Gyrt leszts tszta ksztse
Fa borts munkaasztalra kibortjuk a lisztet, kzepbe krtert kpznk, majd belehelyezzk az lesztt s a porcukor felt. Elfolystjuk az lesztt majd hozzadjuk a langyos tej felt, elkeverjk s annyi lisztet hogy palacsintatszta srsg legyen. Fellett liszttel megszrjuk s 25-30 percig kelesztjk.
Egyszerbb vltozat: a lisztet egy tlba bortjuk. Egy kis ednyben az lesztt kevs porcukorral elfolystjuk, langyos tejet adunk hozz, kevs lisztet, s kelesztjk.
A kovsz ksztshez fel nem hasznlt anyagokbl elegyet ksztnk. ( tojssrgja, maradk tej, vanlis cukor, s, citromhj, maradk porcukor, zsiradk stb )A lisztkrter kzepn lv megkelt kovszhoz hozzadjuk az elegyet, majd egynemstjk.
Egyszerbb vltozat: a liszthez hozzadjuk a megkelt lesztt, valamint az elegyet s meggyrjuk a tsztt.
Addig gyrjuk, mg egynem, csommentes, megfelel llag s elvlik a munkaasztaltl. Kigmblytjk, letakarva kelesztjk 30-40 percig, meleg helyen.
Kevert leszts tszta ksztse
Egy kis ednyben az lesztt kevs porcukorral elfolystjuk, langyos tejet adunk hozz, kevs lisztet, s kelesztjk.
Vajat a porcukorral habosra keverjk, hozzadjuk a tojsok srgjt, egynemstjk, hozzadjuk a megkelt kovszt, tejben oldott st, vanliscukrot, zest+jrulkos anyagokat, vgl a lisztet. Fakanllal egynemstjk, simra, csommentesre, hlyagosra verjk. Letakarva, 35-40 percig kelesztjk, ha megkelt, jraverjk, azaz szellztetjk.
Omls leszts tszta ksztse
Az lesztt cukros hideg tejben feloldjuk. A margarint elmorzsoljuk a lisztben, hozzadjuk az oldott lesztt, majd a jrulkos s zest anyagokat. ( s, vanlis cukor, reszelt citromhj, rum, porcukor stb ), majd gyors, hatrozott mozdulatokkal egynem tsztt gyrunk.Hideg helyen 15-20 percig pihentetjk. ( htben jszakt is pihenhet )
Hajtogatott leszts tszta
A vaj 90%-t a liszt 10%-val sszegyrjuk, tglalap alakra formzzuk s htszekrnyben pihentetjk. Langyos cukros tejben felfuttatjuk az lesztt. A megmaradt tejben elkeverjk a margarint, st, cukrot, reszelt citromhjat, vanliscukrot, tojssrgjt. Mindezeket egynemstjk a liszttel. Ha sima, csommentes, elvlik az asztaltl, kigmblytjk, tetejt bevagdossuk s letakarva kelesztjk 20-30 percig. A megkelt, leszts tsztnak 4 flet nyjtunk. Kzept vastagabbra hagyjuk, s erre helyezzk r a vajas rszt, majd tlsan rhajtjuk a fleket. A beburkolt vajas rszt tlsan kitgetjk a tszta sarkaiba, majd 2-3 cm vastagsgra kinyjtjuk. Felletrl lesprjk a lisztet majd gondolatban 3 rszre osztjuk. Majd behajtuk a kzps tsztarszre az egyik oldalt, majd lisztet lesprjk rla s rhajtjuk a msik oldalt is ( egyszeri vagy szimpla hajts ). Majd a tsztt elfordtjuk 90 fokkal. Kinyjtjuk a tsztt, gondolatban 4 rszre osztjuk, felletrl lesprjk a lisztet, majd a kt szlt a kzps tsztarszre behajtjuk, lisztet ismt lesprjk rla majd sszecsukjuk mint egy knyvet ( ketts vagy dupla hajtsnak nevezzk ). Htben, nedves konyharuhval letakarva pihentetjk, gy lasstjuk a kelsi folyamatot, valamint a tszta fellete nem szrad ki, nem lesz cserepes. Ha a tsztnk 1 rt pihent, akkor kinyjtjuk s egy duplahajtst vgznk rajta s jra htben pihentetjk, majd felhasznljuk.
Croissant tszta
Hidegen begyrjuk az eltsztt a receptben szerepl anyagokbl hzmargarin nlkl. 10 percig pihentetjk, s a tsztval beburkoljuk a lap formj hzmargarint, melyet nem kell tgyrni, lisztet sem kell hozzadni. ( vajas rsz burkolsa: lsd hajtogatott leszts tszta )
Hajtogats ktfle mdon trtnhet:
1-ktszer szimpla hajts, 10 perc pihentets, jra szimpla hajts
2-szimpla hajts, 10 perc pihentets, dupla hajts
A hajtogats utn a tszta azonnal feldolgozhat.
|