Száraz dió-máktöltelék
1 kg darált dió/mák
40 dkg porcukor
citromhéj
mazsola
vaníliás cukor
őrölt fahéj
szegfűszeg
Egy tálban az anyagokat összekeverjük.
Forrázott dió/máktöltelék
A darált diót/mákot egyneműsítjük a reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral, őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, valamint édes morzsával. Közben a kristálycukrot, mézet, mazsolát annyi vízben feltesszük főni amennyi ellepi és szálerősségűre főzzük ( 2-3 percig forraljuk ). Majd a keverőtálban lévő anyagra öntjük, annyit, hozgy kézzel jól formázható legyen. ( dúsíthatjuk még esetleg reszelt, kinyomkodott almával, cukrozott narancshéjjal )
Resztelt diótöltelék
A dió egyik felét finomra, másik felét gorombára daráljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a tojásfehérjét, a reszelt citromhéjat és állandó kevergetés mellett 60-70C-ig reszteljük.
Habos diótöltelék
A cukorszörppel készült tojáshabba finomra darált diót keverünk. A tojásfehérjére 6-7 dkg cukrot és 2 dkg diót számítunk. Citromreszelékkel és őrölt fahéjjal ízesítjük.
Diópürétöltelék
A cukrot kevés vízzel vagy tejjel felfőzzük, hozzákeverjük az őrölt diót, citromhéjreszeléket. Ha kihűlt, hengergépen átengedjük. Rummal, kenhető állagúvá keverjük.
|