Wind massza
1 db tojásfehérjéhez 7 dkg cukrot számítunk. ( 5 dkg-ból gyenge fondán erősségű cukoroldatot készítünk, 2 dkg-ot pedig a tojásfehérje habbá veréséhez használunk fel ) A tojásfehérjét a cukor nélkül kemény habbá verjük majd hozzáadjuk a kristálycukrot, addig verjük, míg felülete csillogó fehér színű lesz és a cukor elolvad benne. Ezután csökkentve a habverő sebességét vékony sugárban hozzáöntjük a cukoroldatot. Majd kihűlésig állandó kevergetés mellett verjük.
Sárgakrém
1l tej
30 dkg cukor
6 db tojás
14 dkg krémpor
( fele-fele arányban liszttel helyettesítjük )
vaníliás cukor
vaníliarúd
Összekeverjük a tojások sárgáját kevés tejjel és a pudingporral. A vaníliás cukrot a cukor felével, a kikapart vaníliarúddal és a megmaradt tejjel felforraljuk. Hozzáadjuk a tojásos elegyet és visszatéve a tűzhelyre besűrítjük, közben a tojásfehérjehabot a cukorral kemény habbá verjük és óvatosan a forró pudingba forgatjuk. Azonnal felhasználjuk.
Aranykrém
Anyaghányadban annyiban tér el a sárgakrémtől hogy csak tojássárgáját tartalmaz, a cukrot háromszorosára növeljük, és a legvégén másfél kg vajjal habosra keverjük.
A margarin kivételével pudingot főzünk, majd hűlés után a vajjal habosra keverjük.
|